www.zitman.org

Het Horus Enigma

Bloemendaal, 17-08-2009

Heb het nieuwste boek van Wim Zitman “Het Horus Enigma” gelezen.

In vergelijking met zijn vorige werken mag ik opmerken dat de schrijfstijl losser is waardoor het boek ook voor de “leek” beter leesbaar is geworden.

Het Horus Enigma is een meesterlijk en boeiend werk wat verdiend om door een groter publiek gelezen te worden.

Wat opvalt is dat er weer enorm veel onderzoek vooraf is gegaan gezien het enorme aantal noten van publicaties (blz. 333 t/m 352), tevens heeft Zitman niet alleen al deze publicaties door moeten worstelen maar ook de inhoud ervan naar waarde moeten onderzoeken.

Ik weet dat er uit wetenschappelijke hoek weinig waardering is voor de visie van Wim Zitman over het oude Egypte, maar ik denk dat hij het zeker verdient dat zijn stellingen serieus worden genomen en dat wetenschappers verplicht zijn om deze stellingen op waarheid te onderzoeken.

Als geen ander is Wim Zitman in staat vanwege zijn achtergrond (astronoom, astroloog, bouwkundige en egyptoloog) om gebeurtenissen in het oude Egypte te koppelen aan verschijnselen aan de hemel zodat deze gebeurtenissen met grote zekerheid gedateerd kunnen worden.

Wat mij betreft heeft Zitman met dit boek bewezen dat in het oude Egypte de astronomie/astrologie op een hoog peil stond en dat de gehele gedachtewereld van de oude Egyptenaren gebaseerd was op reïncarnatie en het eeuwige leven.

Wel moet ik opmerken dat ik in de uitleg over de Osiris-mythe gemist heb dat Seth het lijk van Osiris in stukken heeft gesneden en de stukken verspreid heeft over het land, waarna Isis een zoektocht heeft ondernomen en de teruggevonden stukken (op de fallus na) weer heeft samengevoegd tot een lichaam.

Van het boek kan ik verder nog opmerken dat de plaatsing van de afbeeldingen beter zouden uitkomen als ze in zijn geheel aan het eind van het boek gepositioneerd zouden worden zodat het makkelijker wordt om de afbeeldingen terug te zoeken.

Verder ben ik nieuwsgierig geworden naar de tempelteksten waarnaar Zitman refereert, misschien kan dit een item worden in een volgend boek.

Afsluitend kan ik zeggen dat ik enorm van het boek heb genoten en uitzie naar volgende publicaties van deze schrijver.

G.B.W. Lammers